Al Qaeda a lansat un ghid video despre metodele occidentale de spionaj, inspirându-se din dezvăluirile spionului Edward Snowden, scrie Daily Mail. Teroriștii precizează că „NSA-ul (National Security Agency) din SUA ascultă milioane de telefoane mobile”.
Experții Al Qaeda au lansat un clip video de șapte minute și jumătate în care oferă detalii despre tehnicile de evitare a interceptărilor, pe care le încadrează în categoria „tehnologiei secrete de spionaj a FBI-ului”. Astfel, teroriștii sunt sfătuiți să utilizeze cu grijă telefoanele și computerele din dotare.
„Allah ne-a oferit o voce unică, care poate fi folosită și împotriva noastră – riscați să fiți interceptați dacă achiziționați un nou telefon, cartelă SIM sau satelit. Toți furnizorii de telefonie folosesc același software, iar telefoanele voastre sunt mereu în contact cu cel mai apropiat turn de comunicații… Toate apelurile, mesajele și istoricul browserului de internet sunt stocate în același loc… spionii au acces la aceste fișiere și pot cunoaște rutina voastră zilnică și ce aveți de gând să faceți diseară la clădirea aceea înaltă…”, se arată în clipul video taliban.
Teroriștii și-au îmbunătățit logistica, în urma dezvălurilor lui Edward Snowden
Adrian Culley, fost detectiv în cadrul Poliției Metropolitane – Divizia Infracțiuni Cibernetice – a declarat: „Este clar că dezvăluirile lui Snowden au determinat creșterea îngrijorării teroriștilor, cu privire la amenințările cibernetice. Clipul lor este marcat de teama de tehnologie și propagandă. Ne aflăm într-un război cibernetic cu teroriștii și serviciile secrete trebuie să fie mereu cu un pas înaintea jihadiștilor, care trebuie să aibă noroc o singură dată, pentru a atinge un obiectiv terorist”.
Săptămâna trecută, Jonathan Evans, fost șef al MI5, a prezentat o analiză referitoare la consecințele dezvăluirilor fostului contractor NSA, Edward Snowden, care a furat mii de documente clasificate despre tehnicile de supraveghere în 2013 și le-a prezentat opiniei publice. Aceste informații i-au determinat pe teroriști să-și schimbe modalitatea de comunicare. De asemenea, companii de internet au devenit tot mai puțin dispuse să colaboreze cu serviciile secrete britanice, temându-se să nu piardă susținerea activiștilor care militează pentru dreptul la intimitate al utilizatorilor.